GUMOVÉ MEDVEDÍKY

Kto by ich nepoznal a nemal rád? Stále obľúbené gumové medvedíky. Kupované sú však plné umelých prísad a farbív. Preto sme pre Vás pripravili skvelý recept, ako si ich ľahko vyrobíte aj u Vás doma. A nielen deti budú mať neuveriteľnú radosť. Úplne jednoducho a bez chémie. Skvelé však?

 

INGREDIENCIE

1 hrnček (asi 2,5dl) čerstvej ovocnej (prípadne zeleninovej) šťavy

1 hrnček čerstvého ovocia (zeleniny)

¼ hrnčeka studenej vody

2-3 PL medu (závisí od Vašej chute, ak máte radšej sladké pokojne priadajte, zvyčajne sa viac medu pridáva do zmesi, kde sa nachádza zelenina)

3-4 PL bezfarebnej želatíny alebo agarového prášku(vegáni môžu použiť agar, čo je želatína na rastlinnej báze)

šťavu  z ½ citróna, prípadne je možné použiť aj šťavu z limetky

silikónovú formu

striekačku (ak máte malé formičky, uľahčí Vám to dávkovanie)

 
POSTUP RECEPTU:
  1. Ovocnú šťavu si môžete urobiť z čerstvého alebo mrazeného ovocia (fantázii sa medze nekladú –napr. jahody, maliny, černice, čučoriedky…). Vytlačte šťavu z ovocia a nalejte do hrnca, a pridajte tiež nadrobno nakrájané ovocie alebo zleninu.

  2. Zmes povarte, kým ovocie v hrnci úplne zmäkne.

  3. Odstavte, pridajte med a rozmixujte do hladka.
  4. Hmotu nechajte 5 – 10 minút vychladnúť a pridajte želatínu, opäť poriadne rozmixujte, aby neostali žiadne hrudky.

  5. Hotovú zmes nalejte do formičiek a po vychladnutí dajte ešte schladiť do chladničky aspoň na jednu hodinu, ideálne aj dlhšie.

  6. Povyberajte z formičky a skladujte v uzatvárateľnej nádobe a v chlade 2-3 týždne.


    Ovocné kombinácie:

    • Červeno-ružová: červená repa (cvikla), jahody, mrvka, maliny
    • Oranžová: mrkva, pomaranč, zázvor, mango
    • Žltá: hruška, zelené jablko, žltá paprika
    • Zelená: kivi, uhorka, zelelné jablko, limetka, zelené hrozno, kel
    • Fialová: černice, čučoriedky, červená kapusta, červená repa

Tipy na záver:

Ak chcete cukríky zosvetliť je možné pridať troška mlieka.

Pozor! Niektoré druhy ovocia obsahujú enzýmy, ktoré bránia šťave stuhnúť (napr. ananás, papája).

 

DOBRÚ CHUŤ!